Ingenting är vettigt 03:30

25/10/2017

Jag ska upp och jobba om en och en halv timme och jag kan ändå inte sova. Jag är trött men kroppen kan inte få ro och hjärnan vill inte slappna av. Jag vet inte om jag är orolig för att en vänrelation har förstörts eller om jag är orolig för att jag är jobbig som är orolig i onödan eller om jag bara har allmän jag-kan-inte-sova-ångest.

Vad är era bästa sömntips? Propavan fungerar inte på mej (även om jag tar 75+ mg). Atarax är ett skämt och imovane får jag inte längre. Mediterar någon av er? Eller kokar te på diverse örter som fungerar lugnande och sövande? Äter ni inte x antal timmar innan sömn? Spill all your secrets and I’ll love you forever.

11 Comments

 • Reply ljuva julia 25/10/2017 at 09:26

  Åh, jag har ju inte det här problemet, men kanske har jag inte det för att jag har en massa grejer för mig..?

  Jag sover såhär: kallt och mörkt (vi har svarta tapeter i sovrummet och mörkläggningsgardiner). Jag bäddar rent ungefär varannan vecka. Jag får ”matförbud” 20:00 och skärmförbud 21:00. Jag promenerar och duschar vid 19:00-19:30. Om jag ligger och vrider mig går jag upp, utan att göra något – varken klä på mig, tända lampan eller något – och sätter mig på en stol eller något tills jag känner mig frusen. När jag fryser går jag och lägger mig igen. Funkar fint. Jag blir även väldigt trött typ 2 timmar efter att jag tagit lergigan, men misstänker att det inte hjälper för dig om dina egna mediciner inte ens hjälper.

  • Reply Daniella Chanelle 26/10/2017 at 09:12

   Det låter väldigt vettigt, jag brukar ligga och kolla på film och hoppas att jag somnar men kanske borde jag byta ut det mot att läsa en bok istället och sen släcka lampan vid en bestämd tid. I går lyckades jag somna lite tidigare än vanligt iallafall, jag tror jag är väldigt ljuskänslig för igår var det tjock dimma så ljuset som alltid lyser in utifrån var frånvarande. Kanske borde köpa en mörkläggningsgardin och se om det hjälper! Alla sömnmediciner förutom imovane gör mej bara till en zombie dagen efter men hjälper inte på kvällen när jag tar dom, så jag undviker dom oftast även om jag sällan vaknar upp mitt i natten när jag har tagit dom. Att sömn som är något så enkelt kan vara så svårt. <3 Jag håller på med ditt brev förresten, vill inte att det ska vara genomdeppigt bara.

 • Reply Frida G Svensson 25/10/2017 at 11:04

  När jag hade svårt att sova brukade jag använda mig av avslappningslåtar, där de typ säger vad du ska göra, hur du ska andas och sånt. De funkade ok.

  • Reply Daniella Chanelle 26/10/2017 at 09:21

   Jag får kolla på youtube efter detta!

 • Reply Elin 25/10/2017 at 12:42

  Jag rekommenderar starkt guided meditations på Youtube, sök på typ guided sleep meditation. Lycka till!

  • Reply Daniella Chanelle 26/10/2017 at 09:22

   Ska youtubea detta ikväll!

 • Reply Linda 25/10/2017 at 12:58

  Kosten är jätteviktig för mig! Äter jag mycket halvfabrikat osv så sover jag kasst. Ren, ”bra” mat hjälper mig jättemycket.

 • Reply L 25/10/2017 at 15:30

  Är inget dunder-tips egentligen, men när jag har svårt att sova trots mediciner (aka varje natt egentligen) brukar jag räkna sakta från 100-0 i huvudet med stängda ögon och försöker ta så lugna och djupa andetag jag kan, ibland får jag göra det några gånger innan det ”hjälper”, men det hindrar tankarna från att flyga all over the place för stunden iallafall! Har även fått beställt ett kedjetäcke av min arbetsterapeut, dock har det inte kommit än så vet inte själv men har läst massor om hur det hjälper mot inre stress och ångest pga att tyngden i täcket gör en medveten om vart man har kroppen osv.
  Det kanske skulle kunna vara något tro? Både kedjetäcke och bolltäcke borde någon på din vårdcentral/psykiatrimottagning kunna erbjuda dig att testa! Är så taggad på att mitt ska komma, vill.också.sova. 🙁

 • Reply Sandra Leone 25/10/2017 at 15:45

  Mitt bästa sovtips om jag legat vaken mer än två timmar är att gå upp och hälla upp yoghurt i en skål som jag toppar med mandlar och honung. Har läst någonstans att detta är supersovmat men kan inte hitta källan igen så det kan lika gärna vara placeboeffekt. Något annat jag brukar göra är att meditera. Har en guidad meditation på appen Mindfullness II (kostar någon krona men är megabra) som heter kroppsscanning. Funkar megabra!

 • Reply Shark 25/10/2017 at 16:28

  Bra tips här ovan! Tror att skärmtiden fuckar upp mig lite… Dels för att jag tittar en del på TV på kvällstid, just nu typ PH och gillar att ‘somna till någonting’, villet gör att jag ligger framåt småtimmarna och tittar på serier 🙄

  Finns ju en del poddar också, en jag har sparat är ‘Sleep with me podcast’, med en amerikansk snubbe som sitter och gaggar om ingenting. Fungerar inte helt klockrent för mig, kanske för att han pratar så speciellt att det har motsatt effekt, att en ligger och koncentrerar sig på vad han faktiskt säger. Men vissa verkar det hjälpa.

  För mig fungerar Alex och Sigges podcast skitbra för insomning. Inte för att de är tråkiga men deras röster gör mig lugn. Har hört alla avsnitt hundra gånger så slappnar av och det blir inte lika viktigt att lyssna exakt på vad de säger.

 • Reply Hanna 27/10/2017 at 16:58

  Kolla över när på dagen du tar syneferin och liknande. Dom kan ge en uppiggande effekt som gör det svårt att sova. Jag står på centralatimulerande för adhd och tar jag medicinen för sent på dagen blir det knöligt att somna. Annars säger jag melatonin.

 • Leave a Reply